Foto:
Navn:
Harald Gønnestad
Bosted:
København
Jeg merker det er litt tøft å være edru og selge.

Det er en solfylt vårdag i Stavanger sentrum. Utenfor Josefines kafé ved Breiavatnet står flere Asfalt-selgere i kø for å kjøpe det nyeste magasinet. Én av disse selgerne, står fullt uniformert med Hus Forbi-utstyr. Harald Grønnestad smiler.

- Jeg må selge et par blader for å komme meg hjem, sier han på kav stavangersk.

Hjem har nemlig de siste fire årene vært på gata i København.

Det hele startet da han skulle på en tre uker lang ferie til Thailand. Turen gikk via København. Da han kom til København, ble han frastjålet absolutt alt han eide. Han kom seg ikke videre. Det endte med at han måtte bo på gata. En dag møtte han en svenske, som solgte gatemagasinet i Danmark, Hus Forbi.

Svensken ba han om å melde seg som hjemløs, slik at han fikk selge gatemagasinet i Danmark. Harald hadde erfaring fra Asfalt-salg hjemme i Stavanger, og fant ut at han ville prøve lykken.

Det har han aldri angret på.

Hjem for å feire 17. mai

I mai har han imidlertid reist hjem igjen. Men bare en kort tur. Han ville hjem for å feire 17. mai, og se om han fikk kontakt med datteren. Foreløpig uten hell. 17. mai-feiringen ble også nokså uvanlig. Men nå skal han hjem. Hjem til gata. Men da trenger han penger.

- Du får bare to blader. Jeg vet hva som kommer til å skje. Du selger de to bladene, og så setter du deg ned med en pils i parken. Du kommer deg aldri på det toget i dag du, sier salgsleder for Gatemagasinet Asfalt Tom Erik Eltervåg spøkefullt.

Men Harald vil prøve lykken, og får med seg to gratismagasiner.

- Det er jo tungt å bo på gata. Jeg sover på forskjellige herberge, men må være ute hele dagen. Søvnen på herberget er heller ikke den beste. Du bor jo blant veldig mange andre, forklarer han.

- Men hvorfor bor du på gaten i København, når du kan få en kommunal bolig her i Stavanger?

- Miljøet i og rundt Hus Forbi er helt fantastisk. Jeg spiller ombold, som er nokså likt fotball, bare med andre regler. Og det å selge Hus Forbi er veldig kjekt. Folk i Danmark er mye mer mottakelige for oss enn her i Stavanger, sier han.

- Hei, vil du kjøpe Asfalt?

Kan tjene 1000 kroner per magasin

Folk i gatene vinker ham bort. Noen svarer ikke, andre sier nei takk.

- Hus Forbi selger vi for 20 kroner. Jeg selger veldig mange magasiner, som gjør at det jeg tjener likevel er mer enn jeg ville ha gjort her med Asfalt-salg. I tillegg vet du aldri hva du får. Jeg kan få 500 kroner for et magasin, og til og med 1000, sier han.

- Så du vil ikke tilbake her?

- Nei, Danmark er mitt hjem nå, forklarer han.

- Vil du kjøpe Asfalt?

En hyggelig dame stanser. Hun kjøper ett magasin. Harald får 100 kroner inn på kontoen sin via Vipps. Han kikker på klokken. Den nærmer seg 11.00.

- Toget til Kristiansand går halv fire. Båten går halv fem, så det rekker jeg ikke. Da må jeg sove på gaten i Kristiansand i natt, for å så ta båten i morgen tidlig, sier han.

- Hvorfor reiser du bare ikke fra Risavika?

- Den båten tar mye lenger tid. Jeg er ikke så glad i båt. Jeg vil heller se den norske naturen, forklarer han.

Tøft å selge edru

Da Harald var 12 år gammel, havnet han i fosterhjem og på barnehjem. Fra der var veien kort til alkohol. Som 45-åring er fremdeles veien svært kort til alkohol. Men som både Asfalt-selger og Hus Forbi-selger skal man ikke være overstadig beruset. Han har derfor ikke rørt alkohol før han begynner å selge denne dagen.

- Jeg merker det er litt tøft å være edru og selge, sier han.

Flere og flere vinker han bort. Bare ett magasin er solgt.

- Hvordan er det å få så mange avslag?

- Det går fint, men det krever litt å stå og selge. Om jeg hadde hatt en fast plass, med faste kunder som jeg hadde tidligere, ville det ha vært veldig fint, sier han.

Til slutt får han solgt sitt andre magasin, og 200 kroner har kommet inn på kontoen. Da vil det vise seg om han til slutt kommer seg til Danmark, eller om salgsleder Tom Erik Eltervåg får rett.

Foto:
Foto:
This is some text inside of a div block.
s historie