Foto:
Navn:
Frode Larsson
Bosted:
Klepp
Forholdet vårt betyr utrolig mye, og vi er veldig glade i hverandre. Men det blir litt mye rus.

Vi banker hardt på døra til leiligheten på Klepp. Både fotograf og journalist er iført munnbind. Etter en liten stund åpnes døra, og ut fra røyken trer en stor og sterk mann med røyken i munnen.

Inne er det mye rot, men på veggene henger flotte malerier malt av samboeren Ursula Hoff. Det gir oss et lys i en ellers mørk leilighet.

I rundt tre år har Frode bodd på Klepp. Nylig har han også startet å selge Asfalt i kommunen, en jobb han stortrives med. Men denne historien vi skal fortelle nå handler i stor grad om kjærlighet. En vanskelig kjærlighet.

Frode flyttet fra Haugesund til Klepp for snart tre år siden etter et endt forhold i byen han kommer fra. Han følte seg nødt til å gjøre nettopp det. Han havnet i Klepp. Det første året han bodde her hadde han lite å gjøre. Han reiste ofte til Sandnes, blant annet for å gå innom Vinmonopolet. Han var mye ensom.

Så en dag så han Asfalt-selger Ursula Hoff utenfor Rema 1000 på Klepp.

Det var kjærlighet ved første blikk. Nå selger de begge Asfalt. Enten ved Rema 1000 på Klepp eller ved Bryne Mek.

— Jeg ble så betatt av henne. Det var bang forelskelse med en gang, forklarer Frode.

Rask forlovelse

Etter å ha pratet litt sammen, ble hun med han hjem en tur. Neste gang ble han med Ursula hjem. Siden har han blitt værende.

—  Vi forlovet oss ganske kjapt, sier Frode og smiler.

—  Han var full og jeg var på jobb. Han er en knallgod kar. Søt, snill og kjekk, sier Ursula og smiler.

— Hva er det med Ursula som gjør at du er så betatt av henne?

—  Det er selve jenta. Hun er snill og grei, sier han.

Utfordring med rus

Men det er en mørk bakside med kjærlighet mellom to mennesker i et rusmiljø. Frode er avhengig av legemiddelet subutex, som gis ut av legemiddelassistert rehabilitering (LAR) til tidligere heroin-avhengige. Han er imidlertid ikke inne i Lar-systemet. Han tar også iblant tabletter med dolcontin, som er et morfin-preparat. Også Ursula er avhengig av rusmidler.

Frode bedyrer til oss at han har et mål om å komme seg ut av rusen, men er klar over at det er vanskelig. Han har nemlig ruset seg siden seksårsalderen, da han røykte sin første joint.

- Forholdet vårt betyr utrolig mye, og vi er veldig glade i hverandre. Men det blir litt mye rus. Jeg kunne godt ha tenkt meg mindre av det, og å finne oss et annet sted og bo, forklarer hun.

Frode har barn i Haugesund. De betyr alt for ham. Og uten dem ville han ha vært i grava. Det er også dem han vil komme seg ut av rusen for.

- Jeg hadde vært død om jeg ble værende i rusmiljøet i Haugesund, og jeg hadde vært død uten barna mine. Har du barn vil du ikke at de skal vokse opp uten en far, forklarer han med tårer i øynene.

- Hvordan takler barna dine at du ruser deg?

- Jeg holder meg rusfri når jeg har kontakt med barna mine. Akkurat der har jeg veldig mange grenser. Jeg vil ikke at familien skal se meg ruset, avslutter Frode

Foto:
Foto:
This is some text inside of a div block.
s historie