Kan du «Asfalt-matte»?

Det er lenge siden Pete har solgt Asfalt, men nå vil han prøve igjen.
– Jeg har 100 kroner med meg i dag, så jeg kjøper to blader. Jeg går ut og selger dem, kommer tilbake og kjøper fire. De tar jeg med meg til Prix, for der har en venn sagt det er bra å selge.

Asfalt-selger Pete på vei ut med sine første to blader.

Asfalt-selger Pete på vei ut med sine første to blader.

Tekst og foto: Ellen Anne Teigen

«Halvparten går til selger» står det på alle Asfalt-blad . Her kommer en liten forklaring på «Asfalt-matten»: 
Selgeren er selv ansvarlig for sine blader og for salget. Han kjøper Asfalt på salgskontoret i byen der han bor. Han kjøper de inn for 50 kroner og selger dem for 100 kroner. Kjøper han ett blad og selger det, kan han kjøpe to blader i neste omgang. Og, ja, slik går «matten».

I høst kom en Vipps-løsning som gjorde det mulig for alle selgere å selge med Vipps, også de som ikke har bankkonto eller smarttelefon. Når kunden bruker det Vipps-nummeret selgeren har på ID-kortet sitt går summen inn på hans konto på salgskontoret. Der kan han hente ut pengene som kontanter, - eller nye blader.