MER ENN BARE SYKLER

Ved sykkelverkstedet «Paahjul» handler det ikke bare om å skru sykler. Det har blant annet hjulpet tidligere rusavhengige Vegard Dyrnes tilbake i arbeidslivet, og nå har han fått fast jobb. 

POPULÆRT I ROGALAND: «Paahjul» er et sykkelverksted og en arbeidsplass for personer med tidligere ruserfaring på vei mot en rusfri hverdag.Det er Kirkens Bymisjon som står bak «Paahjul» og har etablert to av tre avdelinger i Rogaland: en ved siden av jernbanestasjonen i Stavanger og en på Hinna, ved Viking stadion. Den tredje avdelingen er i Oslo. 

POPULÆRT I ROGALAND: «Paahjul» er et sykkelverksted og en arbeidsplass for personer med tidligere ruserfaring på vei mot en rusfri hverdag.Det er Kirkens Bymisjon som står bak «Paahjul» og har etablert to av tre avdelinger i Rogaland: en ved siden av jernbanestasjonen i Stavanger og en på Hinna, ved Viking stadion. Den tredje avdelingen er i Oslo. 

Tekst: Marianne Bergseth

– Jobben min ble lagt ned, og det er ikke sunt å gå arbeidsledig. Jeg har vært tungt inne i rusmiljøet, men ville ut. Hos «Paahjul» fikk jeg en ny start, ikke bare noe å fylle dagene med, men et helt støtteapparat, forteller Vegard Dyrnes. 

Han roser arbeidsmiljøet, og synes tilretteleggingen er god.

– Det blir noen besøk til ansvarsgrupper, lege, NAV og lignende - og da er det godt å være et sted der det er forståelse for at det kan gå litt tid til det. Her har jeg fått oppfølging og det har hjulpet meg veldig, sier han.

Han er utdannet murer, og kommer opprinnelig fra Kristiansund. Nå har han vært hos Paahjul i et år, som har vært et springbrett til fast jobb. Denne sommeren reiser han tilbake til hjembyen for å begynne i fast jobb som murer for Kristiansund kommune. 

– Det gleder jeg meg veldig til, og det skal bli godt når alt er på plass. Jeg har fått jobb, men må finne bolig. Jeg har førerkortet for motorsykkel, men holder nå på å ta førerkortet for bil. Det er mye som må ordnes før flytting i sommer, men jeg ser lyst på det som kommer og gleder meg, sier han.

FLYTTER HJEM: Vegard Dyrnes har vært hos «Paahjul» i et år, men flytter nå tilbake til Kristiansund der han har fått fast jobb. 

FLYTTER HJEM: Vegard Dyrnes har vært hos «Paahjul» i et år, men flytter nå tilbake til Kristiansund der han har fått fast jobb. 

Det var Kirkens Bymisjon som startet «Paahjul», et sykkelverksted og arbeidsplass for personer med ruserfaring som er på vei mot en rusfri hverdag. I dag finnes «Paahjul» i Oslo, på Hinna og i Stavanger sentrum.

Danske Søren Andreassen lærer opp alle som kommer til avdelingen på Hinna. Han jobber 50 prosent som mekaniker, og 50 prosent som sosionom. 

– Jeg jobbet med sykler i Danmark, og da jeg så denne stillingen bare måtte jeg søke. Jeg er selv tidligere rusavhengig, noe som kommer godt med i en sånn type stilling, sier han. 

Han har nå jobbet hos «Paahjul» i over to år, og ser at tiltaket fungerer. Både for butikken, og for menneskene bak. 

– Det finnes ikke så mange tiltak for de som veldig gjerne vil være rusfri, men som sliter med å bli det. «Paahjul» er ikke så firkantet. Når du jobber her, viser initiativ og har lyst til å lære, så får du en sjanse til hvis du skulle ha en sprekk. Vi kaster deg ikke ut. I tillegg er vi et støtteapparat, vi blir med både på ansvarsgrupper og NAV-møter og er en del av deres team, hvis de ønsker det. 

JOBB MED MENING: Danske Søren Andreassen elsker jobben sin ved sykkelverkstedet «Paahjul».  Her gjør han mer enn å bare skru sykler. 

JOBB MED MENING: Danske Søren Andreassen elsker jobben sin ved sykkelverkstedet «Paahjul».  Her gjør han mer enn å bare skru sykler.