Her er rus, løse hunder og papegøyer helt normalt

Rusavdelingen på Stokka sykehjem får besøk fra fjern og nær på grunn av sin unike måte å drive på.

Avdelingsleder Rune Skjæveland og hunden Mias, sammen med fagansvarlig Son T. Tran.

Avdelingsleder Rune Skjæveland og hunden Mias, sammen med fagansvarlig Son T. Tran.

Tekst og foto: Hanne Høyland

Det som møter meg i fjerde etasje på Stokka sykehjem er en papegøye som sitter på ei grein utenfor buret sitt, og en hund med logrende hale. I et hjørne sitter en eldre dame og nyter dagens første pils, og litt lengre inn i lokalet plasker en haug med eksotiske fisker i et akvarium.

Litt overveldet over inntrykkene hilser jeg på personalet med jevne avbrudd fra hunden Mias, som er med avdelingsleder Rune Skjæveland på jobb hver dag.

– Dette er ingenting, du skulle sett hagen vår, der har vi en 6-7 store papegøyer, 11 parakitter, høns og påfugler for å nevne noe, sier Son T. Tran, som er fagansvarlig på avdelingen.

Avdelingen på Stokka sykehjem har 17 plasser og spesialiserer seg på rusomsorg. Dyrene brukes som miljøterapi og skaper et hjemmekoselig miljø.

– Dette er ikke en rehabiliteringssenter, men et sted for de som ikke har lykkes i en rehabiliteringsprosess, forklarer avdelingsleder Rune.

Og reglene er enkle.

– Lev som du vil, så lenge du ikke plager andre, sier han.

Tilbudet er svært ettertraktet, og de 17 plassene er alltid fulle.

– Vi skulle hatt mange flere plasser. Livet blir mye bedre for dem som bor her. De får hjelp til praktiske gjøremål, har mat tilgjengelig hele døgnet og tilbys aktiviteter i hverdagen som gir et meningsfullt liv.

Beboerne får også lov til å benytte seg av legale rusmidler, så lenge de betaler for det selv.

– Vi ser at mange bygger opp et nytt liv etter at de kommer her, og mange gjenopptar kontakt med barn og barnebarn, sier fagansvarlig Son.

Den utradisjonelle måten å drive på har skapt stor politisk interesse, både nasjonalt og internasjonalt. Flere norske ministere har tatt turen innom, i tillegg har de hatt besøk av Taiwansk TV, en russisk delegasjon og i nærmeste framtid kommer det besøk fra det polske helsedepartementet.

– Det kommer også folk fra kommuner i alle kriker og kroker av Norge, sier Rune.

Beboerne er fornøyde med livet på Stokka sykehjem.

– Dette er en plass jeg selv har valgt å bo og jeg føler meg trygg. Her er det åpenhet rundt alkoholen så lenge vi følger reglene. Jeg mener vi er et godt eksempel for resten av landet., sier Ove, som bor her.

Nabo Kari nikker ivrig.

– Her har vi det fritt og godt. Vi griller ute i hagen om sommeren, drar på båtturer, fisker, griller på land. Oppstår det uenigheter her hjemme får vi beskjed om å gå på rommet, sier Kari.

 

­